Wat is een URL?
URL (of URL-adres) is een speciale vorm van een individueel adres van een bepaalde bron op het internet. Het kan verwijzen naar een website, een special document, of een afbeelding. De internetgebruiker hoeft alleen maar de code in te voeren in het veld om de website, het document, de map of de afbeelding te vinden. In normale taal betekent dit: dankzij het URL-adres krijgt de gebruiker informatie over waar de benodigde informatie te vinden is.
Waar staat URL voor? URL is een afkorting en staat voor de term Uniform Resource Locator. Het bevat de link naar de server die een opslaglocatie is voor de informatie die gezocht wordt. Over het algemeen is de URL de weg van de server naar de uiteindelijke gadget (een platform van het werk van de gebruiker) die makkelijk geïllustreerd kan worden. Het bovenste element is de server met de bron, het laagste is het apparaat van de gebruiker. Alle punten hiertussen zijn extra servers.
URL structuur
Een URL heeft een bepaalde structuur met:
- methode van toegang tot de bron, ook wel het netwerkprotocol genoemd;
- autorisatie van toegang;
- hosts – DNS adres beschreven in het IP-adres;
- poort – nog een verplicht detail geïncludeerd in combinatie met het IP-adres;
- track – bepaalt de informatie over de methode om toegang te krijgen;
- parameter – de interne informatie van de bron van het bestand.
Hoe krijg je informatie uit het URL-adres?
Sommige gebruikers hebben moeite met het bepalen van het URL-adres. De simpelste manier zonder drempel is kijken en het adres kopiëren vanaf de adresbalk. Klik en kopieer door CTRL+C of gebruik het context menu en klik op Kopieer.
Net alleen hebben websites een URL, ook de afbeeldingen, bestanden en mappen. Om de informatie over de URL te vinden, ga je met de muis op een afbeelding staan en klik je op de rechtermuisknop. In het menu klik je vervolgens op ‘Copy link address’.
Wil je het URL-adres hebben van een document, dan doorloop je dezelfde stappen als bij de afbeelding en klik je in het context menu op ‘Copy link address’.
Heb je de link gekopieerd, dan staat deze op het klembord. Je kunt het gebruiken in een nieuwe adresbalk om het document te vinden, de link versturen in een bericht of de link toevoegen in jouw eigen document.
Voorbeelden van URL
Het grootste gedeelte van het URL-adres is het domein van de website. Bij het zoeken van een goed domein om effectief te werken met promotie in de zoekmachines, zijn er verschillende punten om in de gaten te houden.
URL encryptie
Nu is het redelijk duidelijk waar we een URL-adres van een bepaalde bron kunnen vinden. Maar kopieer je een adres van een Russische bron, dan kun je verrast zijn door het resultaat dat je ziet. De karakters kunnen namelijk niet eens gelezen worden. Hoe kun je dan zien wat een URL betekent? Het lijkt in ieder geval niet op dat in de adresbalk en de reden hiervoor is dat adresencrypties alleen gevormd kunnen worden met de hulp van symbolen in de lijst. Het Cyrillisch alfabet valt hier niet onder. Bevat het adres zulke tekens, dan wordt het adres voorzien van een encryptie, maar de inhoud van de link blijft hetzelfde.
URL verhaal
Net als elk ander concept heeft ook URL een eigen verhaal. Tegenwoordig is de belangrijkste functie het tonen van de terminale server waar de informatie opgeslagen is. Het concept werd ontwikkeld in 1990 door de Britse uitvinden Sir Timothy John die het toonde in Geneve. Aanvankelijk werd het gebruikt om de locatie van bepaalde bestanden op het internet te bepalen. De ontwikkelaars kwamen echter op het punt dat het URL-adres gebruikt kan worden om gebruikers toegang te verlenen tot andere bronnen.
URL-adres formatie
Het principe van het URL-adres is de domeinnaam die bewust gekozen moet worden. Wil je de beste domeinnaam kiezen voor jouw website? Let dan op de kleine puntjes die een ramp kunnen voorkomen. Kies een effectieve aanpak bij het zoeken naar een domeinnaam zodat je geen problemen krijgt bij de websitepromotie en de gebruikers die interesse hebben de naam gemakkelijk kunnen onthouden.